Неустойчивость вентилируемой каверны при замыкании на теле - Семененко, В.Н. (Прикладна гідромеханіка, 2011)
Теория устойчивости вентилируемых осесимметричных суперкаверн, предложенная Э. В. Парышевым, обобщается на случай замыкания каверны на цилиндрическом теле. Для анализа устойчивости вентилируемых суперкаверн используется модель "чистой" нестационарной суперкаверны, в которой диаметр кавитатора считается малым по сравнению с наибольшим диаметром каверны. Показано, что динамические свойства вентилируемой каверны, замыкающейся на теле, и в случае свободного замыкания каверны - качественно подобны. Дан анализ влияния на устойчивость вентилируемой каверны таких параметров, как относительный диаметр тела, степень загромождения каверны корпусом тела и интенсивность уноса газа из каверны. Теорія стійкості осесиметричних суперкаверн, що вентилюються, запропонована Є.В.Паришевим, узагальнюється на випадок замкнення каверни на циліндричному тілі. Для аналізу стійкості суперкаверн, що вентилюються, використовується модель "чистої" нестаціонарної суперкаверни, в якій діаметр кавітатора вважаєтьс малим у порівнянні з найбільшим діаметром каверни. Показано, що динамічні властивості вентильованої каверни, що замикається на тілі, і у випадку вільного замикання каверни -- якісно подібні. Дається аналіз впливу на стійкість каверни, що вентилюється, таких параметрів, як відносний діаметр тіла, ступінь заповнення каверни корпусом тіла та інтенсивність виносу газу з каверни. The theory of stability of the ventilated axisymmetric supercavities proposed by E. V.Paryshev is generalized for the case when a cavity closes on a cylindric body. The model of a "pure" non-steady supercavity, where the cavitator diameter is considered to be small in comparison with the maximal cavity diameter, is used to analyze the ventilated supercavity stability. It is shown that the dynamic properties of the ventilated cavity closed on a body and in the case of the free cavity closure are qualitatively similar. An analysis of the influence of such parameters as the relative body diameter, degree of filling the cavity by the body, and intensity of the gas loss from the cavity onto the ventilated cavity stability is given.