Застосування методу граничних елементів для розрахунку корабельних хвиль - Горбань, В.О.; Горбань, І.М.; Масюк, С.В.; Нікішов, В.І. (Прикладна гідромеханіка, 2011)
Побудовано чисельний алгоритм для визначення хвильового опору судна. Він ґрунтується на застосуванні методу граничних інтегральних елементів. Використовується система елементів, розподілених на поверхні судна та на вільній поверхні. Одержані результати порівнюються з експериментальними даними та з результатами інших авторів. Построен численный алгоритм для определения волнового сопротивления судна. Он основан на применении метода граничных интегральных элементов. Используется система элементов, распределенных на поверхности судна и на свободной поверхности. Полученные результаты сравниваются с экспериментальными данными и результатами других авторов. This paper presents a potential based boundary element method for solving a free surface flow problem for a ship moving with a uniform speed in infinite depth of water. A computational algorithm for determination of wave-making resistance of a ship is developed. The surfaces are discretized into flat quadrilateral or triangular elements. Dawson's upstream finite difference operator is used in order to satisfy the radiation condition. Results are compared with experimental data and with results of other authors.