Огнестрельное оружие Османской империи и Крымского ханства - Черкес, Н.Ф.; Бережинский, В.Г. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
Авторы проводят короткий экскурс в историю формирования ручного огнестрельного оружия Османской империи. Отдельное внимание уделено изучению появления ружейного производства в Крыму и его развития. Детально рассмотрены разновидности стрелкового оружия в османской армии, особенности его изготовления и типологии. Автори здійснюють короткий екскурс в історію формування ручної вогнепальної зброї Османської імперії. Окрему увагу приділено вивченню появи та розвитку рушничного виробництва на теренах Криму. Детально розглянуті різновиди стрілецької зброї османської армії, особливості її виготовлення та типології. Mrs. Natalya Cherkes and Dr. Vladimir Berezhinsky make a brief overview into the history of the development of the handguns of Ottoman Empire. Special attention is paid to the appearance and development of the firearms production in the Crimean Khanate. The authors study types of Ottoman firearms, especially their typology and ma nufacture.