Sprzęt artyleryjski armii Rzeczypospolitej obojga narodów w XVIII w. (do 1789 r.) - Ciesielski, T. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
In the year 1718 the Polish artillery numbered more than about 300 canons and mortar, most of them manufactured in 17 century. There were only 10 canons in the Lithuanian army. About 30 canons in Poland and Lithuanian were produced till 1718–1763. From 1767 to 1789 it were manfatured about 243-246 canons and mortars by two Polish arsenals only. In the year of 1789 the Polish artillery had 321 canons. Mоre than 50% were produce in the second half of 18 century. У 1718 р. у польській артилерії налічувалось близько 300 гармат та мортир, більшість з яких була виготовлена у XVII ст. У литовській армії налічувалось тільки 10 гармат. Протягом 1718–1763 рр. у Польщі та Литві було виготовлено близько 30 гармат. Від 1767 до 1789 р. два польських арсенали виготовили близько 243–246 гармат та мортир. У 1789 р. у польській артилерії вже налічувалось 321 гармата. Більше половини гармат було виготовлено у другій половині XVIІI ст. В 1718 г. в польской артиллерии насчитывалось около 300 пушек и мортир, большая часть которых была изготовлена в XVII в. В литовской армии насчитывалось только 10 пушек. На протяжении 1718–1763 гг. в Польше и Литве было изготовлено около 30 пушек. С 1767 по 1789 гг. два польских арсенала изготовили около 243–246 пушек и мортир. В 1789 г. в
польской артиллерии уже насчитывалось 321 орудие. Более половины орудий было изготовлено во второй половине XVIІI в.