Кинематические характеристики потока при обтекании полусферических углублений - Бабенко, В.В.; Мусиенко, В.П.; Турик, В.Н. (Прикладна гідромеханіка, 2012)
Представлены новые результаты экспериментальных исследований обтекания двух полусферических сегментных углублений различного диаметра и глубины, имеющих закругленные края. Эксперименты проведены в замкнутой гидродинамической трубе с помощью специальных приспособлений. На различных расстояниях в окрестности и над лунками измерены профили продольной осредненной и пульсационной скорости с помощью лазерного анемометра. Обнаружены новые физические особенности течения вихревых структур в трехмерных углублениях. Классифицированы три характерных режима течения вихревых структур в лунках в зависимости от чисел Рейнольдса. Наведені нові результати експериментальних дослідів обтікання двох напівсферичних сегментних заглиблень різного діаметру та глибини, що мають закруглені крайки. Експерименти проведені у замкнутій гідродинамічній трубі за допомогою спеціальних приладів. При різних відстанях навколо та над лунками зроблені виміри профілів поздовжньої осередненої та пульсаційної швидкості за допомогою лазерного анемометра. Знайдені нові фізичні особливості течії вихрових структур у тримірних заглибленнях. Класифіковано три характерних режиму течії вихрових структур у лунках у залежності від чисел Рейнольдса. New results of experimental researches of flow of two hemispherical segment deepening's of various diameter and depth, having the rounded off edges are presented. Experiments are lead in the closed hydrodynamic pipe by means of special adaptations. Profiles longitudinal time-averaged and pulsating speeds are measured by means of laser anemometer on various distances in vicinity and above cavities. New physical features of flow of vortical structures in three-dimensional deepening are found out. Three characteristic conditions of flow of vortical structures in cavities depending on Reynolds's numbers are classified.