Фильтрование суспензии через зернистую загрузку при предельном насыщении ее части осадком - Поляков, В.Л. (Прикладна гідромеханіка, 2012)
Сформулирована математическая задача фильтрования суспензии через пористую (зернистую) загрузку с образованием в ней зоны предельного насыщения осадком. Получено ее приближенное решение, из которого вытекают формулы и уравнения для прогноза изменения со временем и по высоте важнейших физико-химических и фильтрационных характеристик, обоснования технологических параметров. Выполнен обстоятельный анализ влияния эффекта предельного насыщения на осветлительное действие фильтра, свидетельствующий о его значимости. Сформульовано математичну задачу фільтрування суспензії крізь пористе (зернисте) завантаження з утворенням у ньому зони граничного насичення осадом. Одержано її наближений розв'язок, з якого випливають формули і рівняння для прогнозу зміни з часом і по висоті найважливіших фізико-хімічних і фільтраційних характеристик, обгрунтування технологічних параметрів. Виконано змістовний аналіз впливу ефекту граничного насичення на освітлюючу дію фільтра, який свідчить про його значущість. A mathematical task has been stated of suspension filtration through porous (grain) filter medium when a zone with ultimate deposition content was formed. An approximate solution, numerous formulae and equations have been obtained to calculate the most important physico-chemical, hydraulic characteristics, substantiate technological parameters. A detailed analysis has been performed of ultimate saturation effect on filter separation operation which gave an evidence of its great significance.