Средневековый меч с Западной Украины - Стрельченко, А.В. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
В статье рассмотрен средневековый меч из Ровенского областного краеведческого музея, найденный случайно в начале 40-х гг. прошлого века и впоследствии переданный в музей. Опираясь на внешние признаки и аналогии среди вещественных источников, было сделано предположение, что данное оружие относится к середине XIV – первой половине XV вв. Вместе с тем пришли к ещё одному выводу. До начала XVI в. в Великом княжестве Литовском, куда входили волынские земли, среди разнообразных форм клинков и эфесов у мечей, существовала небольшая группа, с характерными для неё признаками – дисковидным навершием с квадартным выступом посередине и длинной крестовиной, с вытянутыми на конус, дужками – квиллонами. У статті розглянуто середньовічний меч з Рівненського обласного краєзнавчого музею, випадково знайдений на початку 40-х рр. минулого століття та пізніше переданий до музею. Спираючись на зовнішні ознаки та аналоги серед речових джерел, було висунуто припущення, що зброя відноситься до середини XIV – першої половини XV ст. Разом з тим, дійшли ще одного висновку. До початку XVІ ст. у Великому князівстві Литовському, куди входили волинські землі, серед різноманітних форм клинків та ефесів у мечів, існувала невелика група з характерними для неї ознаками – дисковидним верхів’ям з квадратним виступом посередині й довгою хрестовиною з витягнутими на конус дужками – квіллонами. In article Dr. Alexander Strelchenko studies the medieval sword from the Museum of regional studies in Rivne area, which was found, by chance, in the early 40-s of the last century and subsequently transferred to the Museum. Relying on external signs and analogies among material sources, an assumption was made that the weapon belongs to the middle of the 14th – the first half of the 15th centuries. Besides, another conclusion was made. Before the beginning of the sixteenth century, the Principality of «Great Lithuania», which included Volhynia , among the various forms of blades and hilts of swords, there was a small group, with its characteristic wheel-pommel is unusual in that its central bosses are square and long crossguard, stretched out on a cone, quillons.