Аспекти використання ручної вогнепальної зброї запорозькими козаками - Савчук, О.А. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
Cтаття присвячена особливостям використання запорозькими козаками ручної вогнепальної зброї. На основі писемних джерел XVI–XVIIІ ст. автор розглядає довгоствольність, як важливу технічну характеристику козацьких рушниць. Також в статті, на підставі зазначених джерел, розкривається маловідома особливість індивідуального озброєння запорозького козака, що полягала в наявності у нього парного рушничного комплекту, що складався з мушкета і гвинтівки. Статья посвящена особенностям использования запорожскими казаками ручного огнестрельного оружия. Основываясь на письменных источниках XVI-XVIIІ вв., автор рассматривает длинноствольность, как важную техническую характеристику казачьих ружей. В статье раскрывается особенность вооружения запорожского казака, состоявшая в наличии у него парного комплекта: мушкета и винтовки. Mr. Oleh Savchuk devoted his article to the specific usage of handguns by Zaporozhian Cossacks. Based on written sources XVI-XVIIІ centuries., the author examines the long-barreled, as an important characteristic of Cossack rifles. The article explains the characteristics of the Cossack armaments, consisting in the presence of doubles kit: a musket and a rifle.