Ідеї Г.В.Логвиновича та розрахунки видовжених осесиметричних суперкаверн - Нестерук, І.Г. (Прикладна гідромеханіка, 2013)
В лютому 2013 року ми відзначили 100 років з дня народження Г.В.Логвиновича - видатного вченого, життя і наукова діяльність якого тісно пов'язані з Україною та Інститутом гідромеханіки НАН України. В статті показано, що запропоновані ним принцип незалежності розширення каверни, формули та ідеї і досі залишаються потужними засобами дослідження видовжених стаціонарних і нестаціонарних тривимірних каверн. Проаналізовані різні диференціальні та інтегро-диференціальні рівняння, що дозволяють розраховувати форму каверн та опір кавітаторів з використанням моделі ідеальної рідини. В феврале 2013 года мы отметили 100-летие со дня рождения Г.В.Логвиновича - выдающегося ученого, жизнь и творчество которого тесно связаны с Украиной и Институтом гидромеханики НАН Украины. В статье показано, что предложенные им принцип независимости расширения каверны, формулы и идеи до настоящего времени остаются эффективными инструментами исследования удлиненных стационарных и нестационарных каверн. Проанализированы разные дифференциальные и интегро-дифференциальные уравнения, позволяющие рассчитывать форму каверн и сопротивление кавитаторов с использованием модели идеальной жидкости. In February 2013 we celebrate the 100th jubilee of Georgiy Logvinovich - the outstanding scientist whose life and creative activity are closely connected with Ukraine and the Institute of Hydromechanics of National Academy of Sciences of Ukraine. In the paper was shown that his principle of independence, formulae and ideas still remain the effective tools for investigations of the long steady and un steady cavities. Different differential and integral-differential equations for the calculations of the cavity shape and the cavitator drag were analyzed.