Струйные насосы с рециклом - Кулак, А.П.; Коробов, В.И.; Шестозуб, А.Б. (Прикладна гідромеханіка, 2013)
В одномерной постановке решена осесимметричная задача влияния рециркуляции потока в струйном насосе (СН). Часть потока, прокачиваемого через СН, отсасывается через узкие поперечные щели в стенке выходного диффузора и подается обратно на вход цилиндрической камеры смешения (КС). Обратное течение создается c помощью дополнительного вакуумного насоса. Указанная схема СН сравнивается с вариантом СН, в котором реализовано самоотсасывание через широкую щель на кромке ступеньки в области внезапного расширения потока на выходе из КС. Показано, что рециркуляция существенно увеличивает эффективность струйных насосов. У одновимірній постановці вирішено вісесиметричну задачу впливу рециркуляції потоку в струменевому насосі (СН). Частина потоку, що прокачується через СН, відсмоктується через вузькі поперечні щілини в стінці вихідного дифузора і подається знову на вхід до циліндричної камери змішування (КЗ). Зворотна течія створюється за допомогою додаткового вакуумного насосу. Вказана схема СН порівнюється із варіантом СН, в якому реалізоване самовідсмоктування через широку щілину на кромці сходинки в зоні раптового розширення потоку на виході із КЗ. Показано, що рециркуляція суттєво збільшує ефективність струменевих насосів. In a 1D formulation the problem on the influence of the flow recirculation in a jet pump (JP) has been solved. A part of the flow pumped through the pump is sucked through narrow crosswise slits in the wall of outlet diffuser and fed back to the inlet of the cylinder mixing chamber (MC). A backflow is created due to an additional vacuum pump. The described design of JP is compared with a JP with self-suction through a wide slit on the edge of a bump in the domain of abrupt widening of flow on the MC outlet. It has been shown that recirculation essentially increases the effectiveness of jet pumps.