О внутренних резонансах колебаний жидкости в конических баках - Луковский, И.А.; Солодун, А.В.; Тимоха, А.Н. (Прикладна гідромеханіка, 2013)
Используя условие возникновения внутренних резонансов для установившихся колебаний жидкости в конических баках, которые возникают при резонансном возбуждении первой собственной частоты, в работе определяется набор геометрических входных параметров (угол полураствора и глубина), для которых за счeт внутренних резонансов может возбуждаться ряд высших собственных форм. Сформулировано рекомендации относительно дальнейшего развития нелинейных модальных методов для баков указанной геометрии. Використовуючи умову виникнення внутрішніх резонансів для усталених рухів рідини в конічних баках, що виникають при резонансному збуренні першої власної частоти, в роботі визначається набір геометричних вхідних параметрів (кут розчину та глибина), для яких за рахунок внутрішніх резонансів може збурюватись ряд вищих власних форм. Сформульовано рекомендації щодо подальшого розвитку нелінійних модальних методів для баків вказаної геометрії. Employing the secondary (internal) resonance condition for steady-state sloshing in a conical tank that appears due to resonant excitation of the lowest natural frequency, the paper establishes a set of input geometric parameters (semi-apex angle and liquid depth) for which the secondary resonance phenomenon can lead to amplification of higher modes. A series of recommendation regarding the forthcoming development of nonlinear modal methods for the indicated tank shape are formulated.