Шабля з клинком типу «шемшир» з колекції Львівського історичного музею - Панів, А. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
У статті подається загальна характеристика шабель типу шемшир, та історія їх формування. Основну увагу автор приділяє дослідженню зразка, що зберігається у колекції Львівського історичного музею. Окрім високоякісного булатного клинка, шабля має цікаву особливість – у голівці руків’я розміщена інталія з вирізьбленим польським родинним гербом «Побуг». В статье приводится общая характеристика сабель типа «шемшир», рассмотрена история их возникновения. Основное внимание автор уделяет изучению образца, который хранится в коллекции Львовского исторического музея. Кроме высококачественного булатного клинка, сабля имеет интересную особенность – в головке рукояти размещена инталия с резным польским родовым гербом «Побуг» In his article Mr. Andrii Paniv studies the sabers of shamshir type and history of their appearance. The main attention is paid to the research of the sample stored in the collection of the Lviv Histo rical Museum. In addition to high quality bulat blade, saber has another interesting feature – the pommel cup, made much later than blade itself, is decorated with carnelian Intaglio with carved Polish family crest «Pobug».