Метод визначення гемодинамічної значущості патологічної звитості коронарних артерій у хворих на коронарний синдром Х. Частина 1. Планарна звитість - Борисюк, А.О. (Прикладна гідромеханіка, 2014)
На основі аналізу коронарограм хворих на коронарний синдром Х розроблено метод, який дає можливість лише за даними відповідної коронарної ангіографії визначати зміни у витратних характеристиках течії крові у великих коронарних артеріях, які виникають внаслідок появи планарної патологічної звитості останніх, а також встановлювати гемодинамічну значущість цих змін. Цей метод є неінвазивним, дозволяє виключати з розгляду ряд однакових факторів для початково нормальної і в подальшому патологічно звитої ділянки досліджуваної коронарної артерії, і дає можливість із задовільною для кардіологів точністю та швидкістю визначати шукані параметри течії крові у будь-який момент після проведення коронарної ангіографії. Крім того, розроблений метод не пов'язаний з вирішенням складних технічних завдань, не потребує спеціального обладнання, спеціальної фахової підготовки і значних фінансових затрат. На основании анализа коронарограмм больных с коронарным синдромом Х разработан метод, позволяющий только по данным соответствующей коронарной ангиографии определять изменения в расходных характеристиках течения крови в больших коронарных артериях, возникающие вследствии появления планарной патологической извитости последних, а также устанавливать гемодинамическую значимость этих изменений. Этот метод является неинвазивным, позволяет исключать из рассмотрения большой ряд одинаковых факторов для начально нормального и в последующем патологически извитого участка исследуемой коронарной артерии, и дает возможность с удовлетворительной для кардиологов точностью и скоростью определять искомые параметры течения крови в любой момент после проведения коронарной ангиографии. Кроме того, разработанный метод не связан с решением сложных технических заданий, не требует специального оборудования, специальной профессиональной подготовки и значительных финансовых затрат. Based on the analysis of coronarograms of patients with coronary syndrome X, a method has been developed that allows one to determine both the changes in the blood flow characteristics in the larger coronary arteries, caused by their planar pathological tortuosity, and the hemodynamic significance of those changes proceed from the appropriate coronarography only. This method in non-invasive, allows one not to take account of a number of identical factors for the initially normal and subsequently pathologically tortuous segment of the coronary artery under investigation, and gives one the possibility to determine (with satisfactory for cardiologists precision and quickness) the required blood flow parameters at any time after carrying out the coronarography. In addition, the developed method is not associated with solving complicated technical problems, does not require special facility, special professional training and significant expenses.