Дослідження в'язкості грунтів на приладі крутіння - Білеуш, А.І.; Фрідріхсон, В.Л.; Кривоног, О.І.; Кривоног, В.В. (Прикладна гідромеханіка, 2014)
Наведено результати експериментальних досліджень в'язкості п'яти видів грунтів на приладі крутіння та показано, що при руйнуванні структури водонасиченого грунту останній переходить у зоні зсуву з твердого стану в стан суміші "грунт-вода", яка має всі характерні властивості неньютонівскої рідини другої групи, коефіцієнт в'язкості якої змінюється в часі. Результати досліджень показують, що суміш "грунт-вода" має змінну в'язкість, яка залежить від величини вертикальних напружень, щільності і гранулометричного складу грунту, градієнта швидкості і тривалості зсуву. Розроблений та виготовлений в інституті прилад крутіння, на який отримано патент України, дозволяє отримувати кількісні характеристики в'язкості будь-яких різновидів грунтів, які розповсюджені в межах України. Приведены результаты экспериментальных исследований вязкости пяти грунтов на приборе кручения и показано, что при разрушении структуры водонасыщенного грунта последний переходит в зоне сдвига из твердого состояния в состояние смеси "грунт-вода", которая имеет все характерные свойства неньютоновской жидкости второй группы, коэффициент вязкости которой изменяется во времени. Результаты исследований показывают, что смесь "грунт-вода" имеет переменную вязкость, которая зависит от величины вертикальных напряжений, плотности и гранулометрического состава грунта, градиента скорости и продолжительности сдвига. Разработанный и изготовленный в институте прибор кручения, на который получен патент Украины, позволяет определять количественные характеристики вязкости различных грунтов, которые распространены в пределах Украины. The experimental results of viscosity of 5 soil types on the device torsion and shown that the destruction of the structure of saturated soil last moves in the shear zone from the solid state to a mixture of "ground-water", which has all the characteristics of non-Newtonian fluid properties of the second group, the viscosity of which varies in time. The results show that a mixture of "ground-water" has a variable viscosity which depends on the magnitude of the vertical stress, density and particle size distribution of the soil, the gradient and duration of the shear rate. Designed and manufactured at the Institute torsion device, which obtained patent of Ukraine allows to determine the quantitative characteristics of the viscosity of various soils, which are common in Ukraine.