Про нагальну потребу активних дій, спрямованих на капіталізацію соціально-психологічних складових науково-технологічного потенціалу - Попович, О.С. (Наука та інновації, 2015)
Аналізуються проблеми падіння соціального капіталу вітчизняної науки, акцентується увага на тому, що рівень підтримки науки з боку держави і промисловості визначається не тільки економічною ситуацією, а й значною мірою її авторитетом в суспільстві, довірою до неї з боку громадськості, тобто зовнішньою складовою соціального капіталу науки. Обґрунтовується необхідність активізації зусиль наукової спільноти в напрямку популяризації досягнень вітчизняної науки та формування масштабної програми дій, спрямованих на підвищення в країні авторитету науки взагалі і Національної академії наук України зокрема. Анализируются проблемы падения социального капитала отечественной науки, акцентируется внимание на том, что уровень поддержки науки со стороны государства и промышленности определяется не только экономической ситуацией, но в значительной степени и ее авторитетом в обществе, доверием к ней со стороны общественности, то есть внешней составляющей социального капитала науки. Обосновывается необходимость активизации усилий научного сообщества в направлении популяризации достижений отечественной науки и формирования масштабной программы действий, направленных на повышение в стране авторитета науки вообще и Национальной академии наук Украины в частности. The problems of national science social capital falling are analyzed, attention is focused on the fact that the level of science support by the state and industry depends not only on the economic situation, but mostly on its authority in society, public confidence that is the external component of science social capital. It is substantiated the necessity of increased efforts of the scientific community towards popularizing the achievements of national science and the formation of large-scale program of activities to increase the authority of science in general and the National Academy of Sciences of Ukraine in particular.