Хвильовий опір рухомої області поверхневого тиску в каналах з прямокутною та трапецієвидною формами поперечного перерізу - Стеценко, О.Г.; Iльченко, В.М. (Прикладна гідромеханіка, 2015)
На підставі стаціонарного лінійного розв’язку для хвильового поля за рухомою областю поверхневого тиску в каналі, що має прямокутну або трапецієвидну форму поперечного перерізу, отримані залежності для визначення коефіцієнта хвильового опору при такому русі. В результаті виконаних розрахунків досліджено залежність цієї величини від параметрів задачі, а також проаналізовано характер впливу трапецієвидності перерізу каналу. На основании стационарного линейного решения для волнового поля за подвижной областью поверхностного давления в канале, имеющем прямоугольную или трапециевидную форму поперечного сечения, получены зависимости для определения коэффициента волнового сопротивления при таком движении. В результате проведенных расчетов исследована зависимость этой величины от параметров задачи, а также проанализировано влияние на нее трапециевидности сечения канала. The relations for determining a wave resistance coefficient are obtained based on a stationary linear solution for wave field behind a surface pressure moving region in a channel of rectangular or trapezoidal cross-section. A dependence of this value on the problem parameters are studied based on the calculations as well as an effect trapezoidal cross-section of a channel is analyzed.