Трансформация внутренних уединенных волн понижения над донной ступенькой в трехслойной стратифицированной жидкости - Терлецкая, Е.; Семин, С.; Талипова, Т.; Смирнов, Д.; Бровченко, И. (Прикладна гідромеханіка, 2015)
В работе численно исследуется задача о трансформации внутренних уединенных волн в трехслойной стратификации над подводной ступенькой. Выделены различные режимы взаимодействия в зависимости от параметра блокировки B и безразмерной амплитуды волны ad. Выделена область значений B и ad, где в результате взаимодействия первой моды со ступенькой формируются волны высших бароклинных мод. У роботі чисельно досліджується задача про трансформацію внутрішніх усамітнених хвиль у тришарової стратифікації над підводною сходинкою. Виділено різні режими взаємодії в залежності від параметра блокування B і безрозмірної амплітуди хвилі ad. Виділена область значень B і ad, де в результаті взаємодії першої моди зі сходинкою формуються хвилі вищих бароклінних мод. Problem of internal solitary waves transformation in a three-layer stratification over an underwater step is numerically studied. Different regimes of interaction, depending on the blocking parameter B and the dimensionless wave amplitude ad are determined. The ranges of the B and ad are defined, where the interaction of the first mode with a step result in generation of waves of higher baroclinic modes.