Теорія і розрахунки біологічної очистки стічних вод в аеротенках зі зваженим (вільноплаваючим) і закріпленим на додаткових пристроях біоценозом - Олійник, О.Я.; Айрапетян, Т.С. (Прикладна гідромеханіка, 2015)
Наведені теоретичне обґрунтування і методи розрахунку біологічної очистки стічних вод від органічних забруднень (ОЗ) в аеротенках зі зваженим (вільноплаваючим) біоценозом у вигляді пластівців активного мулу і закріпленим біоценозом у вигляді біоплівки, утвореної на поверхні додаткового завантаження. При цьому розглядаються особливості моделювання і розрахунку очистки в аеротенках-змішувачах і аеротенках-витискувачах. Приводится теоретическое обоснование и методы расчета биологической очистки сточных вод от органических загрязнений (ОЗ) в аэротенках со взвешенным (свободноплавающим) биоценозом в виде хлопьев активного ила и закрепленного биоценоза в виде биопленки, образованной на поверхности дополнительной загрузки. При этом рассматриваются особенности моделирования и методы расчета очистки в аэротенках-смесителях и аэротенках-вытеснителях. The mathematical model and calculation methods of biological clearance of waste waters from the organic pollutions in the aerotanks with suspended free flow biocenosis as flukes of the active silt and with fixed biocenosis as a biofilm formed on the surface of an additional loading are presented. The characteristic properties of the modeling of clearance in an ideal mix aeration tank and a plug flow aeration tank are considered.