Расчет параметров противопожарних струй распыленной воды - Виноградов, А.Г.; Яхно, О.М. (Прикладна гідромеханіка, 2015)
В данной статье предметом теоретического анализа была веерная струя распыленной воды, создаваемая с помощью щелевого оросителя и используемая в качестве водяной завесы противопожарного назначения. Цель исследования состояла в разработке методики расчета некоторых важнейших параметров водяных завес, до сих пор определявшихся посредством сложных экспериментальных измерений, а именно, скоростей движения капель, их концентрации, толщины эквивалентного слоя воды. Предложена методика нахождения указанных величин на основе теории затопленных струй. Выведенные формулы позволяют выполнять расчет их пространственных распределений, исходя из конструктивных характеристик дренчерной установки. Применение этих соотношений к развитой ранее математической модели теплового экранирования позволило расширить возможности ее практического использования. Полученные результаты могут быть применены для проектирования водяных завес противопожарного назначения, а также для определения оптимальных режимов их эксплуатации. У данiй статтi предметом теоретичного аналiзу був вiяловий струмiнь розпиленої води, створюваний за допомогою щiлинного зрошувача й використовуваний як водяна завiса протипожежного призначення. Мета дослiдження полягала у розробцi методики розрахунку деяких найважливiших параметрiв водяних завiс, якi досi визначались за допомогою складних експериментальних вимiрювань, а саме, швидкостей руху крапель, їхньої концентрацiї, товщини еквiвалентного шару води. Запропоновано методику знаходження зазначених величин на основi теорiї затоплених струменiв. Виведенi формули дозволяють виконувати розрахунок їхнiх просторових розподiлiв, виходячи з конструктивних характеристик дренчерної установки. Застосування цих спiввiдношень до розвинутої ранiше математичної моделi теплового екранування дозволило розширити можливостi її практичного використання. Отриманi результати можуть бути застосованi для проектування водяних завiс протипожежного призначення, а також для визначення оптимальних режимiв їх експлуатацiї. This article deals with theoretical analyzing of the fan spray of atomized water created by a slot-hole sprinkler and used as a water fire protection curtain. The purpose of the study was to develop a method for calculating some of the most important parameters of water curtains still determined by complex experimental measurements, namely, the droplet velocities, their concentration and thickness of the equivalent water layer. The method of finding of these values on the basis of the theory of submerged jets is proposed. The derived formulas allow the calculating of their spatial distributions originating from the design characteristics of the drencher installation. Application of these relations to the previously developed mathematical model of thermal shielding allows the expansion of possibilities of its practical use. The obtained results can be applied to designing of water curtains for fire-fighting purposes and determining of their optimal operation modes