Обгрунтування ефективних конструкцій дренажу для захисту прилеглих територій від підтоплення заглибленими спорудами - Білеуш, А.І.; Бугай, М.Г.; Фрідріхсон, В.Л.; Кривоног, В.В.; Кривоног, О.І. (Прикладна гідромеханіка, 2016)
Наведено конструктивні рішення дренажу для зменшення впливу нового будівництва на зміну гідрогеологічного режиму на прилеглій до ділянки забудови території. Рішення включають дренажно-водовідвідну систему і враховують конструкцію протизсувних стін, фундаментів забудови, а також її генеральний план та вертикальне планування. Запропоновані конструкції дренажу зменшують негативні наслідки баражного ефекту від заглиблених споруд. Приведены конструктивные решения дренажа для уменьшения влияния новостроек на изменение гидрогеологического режима на прилегающей к участку застройки территории. Решения включают дренажно-водоотводящую систему и учитывают конструкцию противооползневых стен, фундаментов сооружений, а также их генеральный план и вертикальную планировку. Предложенные конструкции дренажа уменьшают негативные последствия барражного эффекта от заглубленных сооружений. The design solutions for drainage reducing the impact of new buildings on change of the hydrogeological regime at the area adjacent to the construction site. Mentioned solutions include the water drainage system with the allowance for design of landslide walls, foundations of the buildings, as well as their general plan and grading. The proposed design of the draining reduces the negative consequences of the barrage effect from embedded structures.