Вплив овального заглиблення на поле швидкості над пластиною - Степанович, В.М. (Прикладна гідромеханіка, 2016)
За допомогою алгоритму швидкого перетворення Фур'є і вагової функції Ханнінга проведено спектральний аналіз пульсацій поздовжньої швидкості в примежовому шарі над обтічною пластиною, що має овальне одиночне заглиблення, яке розташоване під кутом 60° відносно напрямку потоку рідини. Встановлено, що вздовж усієї кормової частини овального заглиблення в області його ближнього сліду спостерігається істотне зростання високочастотних складових спектра швидкості щодо пристінної та зовнішньої областей примежового шару, який сформований над гладкою плоскою пластиною. С помощью алгоритма быстрого преобразования Фурье и весовой функции Ханнинга проведен спектральный анализ пульсаций продольной скорости в пограничном слое над обтекаемой пластиной, которая имеет овальное одиночное углубление, расположенное под углом 60° относительно направления потока жидкости. Установлено, что вдоль всей кормовой части овального углубления в области его ближнего следа наблюдается существенный рост высокочастотных составляющих спектра скорости в пристеночной и внешней областях пограничного слоя, который сформирован над гладкой плоской пластиной. The spectral analysis of the longitudinal velocity fluctuations in the boundary layer over the streamlined plate, which has a single oval cavity positioned at an angle of 60° with respect to the fluid flow direction is carried out using the fast Fourier transform algorithm and Hanning weighting function. Over the aft part of the oval cavity, in region of its near wake the significant growth of high-frequency components of velocity fluctuation spectra is observed in the wall and external regions of the boundary layer formed over the smooth flat plate.