Инновационная технология приготовления промывочных жидкостей прибурении скважин - Давиденко, А.Н.; Камышацкий, А.Ф.; Судаков, А.К. (Наука та інновації, 2015)
Разработана технология приготовления промывочных жидкостей. Обоснована перспективность использования гидродинамической суперкавитации для приготовления промывочных жидкостей при бурении скважин. Теоретические исследования позволили обосновать параметры и разработать конструкцию кавитационного диспергатора. Результаты теоретических исследований нашли подтверждение в ходе практических исследований и стали базой для создания методики приготовления промывочной жидкости и конструкции кавитационного диспергатора, опробованных в производственных условиях. Розроблено технологію приготування промивальних рідин. Обґрунтована перспективність використання гідродинамічної суперкавітації для приготування промивальних рідин при бурінні свердловин. Теоретичні дослідження дозволили обґрунтувати параметри і розробити конструкцію кавітаційного диспергатора. Результати теоретичних досліджень знайшли підтвердження в ході практичних досліджень і стали базою для створення методики приготування промивальної рідини і конструкції кавітаційного диспергатора, випробуваних у виробничих умовах. Technology of washings liquid preparation is worked out. Prospects of the hydrodynamic supercavitation use for preparation of washing liquids during well drilling are substantiated. Theoretical research make it possible to set parameters and work out the construction of cavitational dispergator. The results of theoretical research found their confirmation during practical examinations and became the basis for creation of the technique of washing liquid preparation and construction of cavitational dispergator tested in production conditions.