Основные типы османской сабли - Бережинский, В.Г. (Історія давньої зброї. Дослідження 2014, 2014)
В статье рассмотрены наиболее распространенные в армии Османской империи разновидности сабель периода второй половины XVII – ХІХ вв. Автор рассматривает морфологические особенности, технические параметры и происхождение основных типов османских сабель к которым он относит клыч и шемшир. У статті розглянуті найбільш поширені в армії Османської імперії різновиди шабель періоду другої половини XVII–ХІХ ст. Автор розглядає морфологічні особливості, технічні параметри та походження основних типів османських шабель до яких він відносить клич та шемшир. Dr. Vladimir Berezhinsky describes the most common types of sabers accepted in the army of Ottoman empire during the second half of 17–19th centuries. The author examines the morphological features, technical specifications and the origin of the main types of the Ottoman sabers.