Застосування термографії в Україні - Венгер, Є.Ф.; Гордієнко, В.І.; Дунаєвський, В.І.; Котовський, В.Й.; Маслов, В.П. (Наука та інновації, 2015)
В огляді наведено результати застосування в Україні термографії для діагностування новоутворень, вертеброгенного болю у спортсменів, судинних патологій, травм суглобів, щелепно-лицьової патології, дослідження механізму патогенної дії елементу живлення у біологічно-активному середовищі, дослідження неоднорідності теплових полів інкубаторів для новонароджених, моделювання в екології процесів розповсюдження забруднюючих речовин. На основі власних розробок вітчизняна промисловість забезпечила виробництво тепловізійних приладів для вирішення військових задач. Численне й різноманітне застосування тепловізійної термографії в Україні дозволяє зробити висновок, що в найближчі роки теплобачення одержить всебічний розвиток. В обзоре приведены результаты применения термографии для диагностирования новообразований, вертеброгенных болей у спортсменов, сосудистых патологий, травм суставов, челюстно-лицевой патологии, исследования механизма патогенного действия элемента питания в биологически активной среде, исследования неоднородности тепловых полей инкубаторов для новорожденных, моделирования процессов распространения загрязняющих веществ в экологии. На основе собственных разработок отечественная промышленность обеспечила производство тепловизионных приборов для решения военных задач. Большое и разнообразное применение тепловизионной термографии в Украине позволяет сделать вывод, что в ближайшие годы тепловидение получит всеобщее развитие. The review presents the results of applying the thermography for the tumor diagnosis, vertebral pain of athletes, vascular lesions, joint trauma, maxillofacial pathology, the study of the mechanism of pathogenic effects of the battery in a biologically active environment, the study of heterogeneity of thermal fields of newborns’ incubators, modeling the propagation of pollutants in ecology. Based on its own developments domestic industry ensured the production of thermal imaging devices to solve military problems. A large and varied use of thermal imaging thermography in Ukraine leads to the conclusion that in the coming years thermal imaging will get overall development.