Хімічні рішення проблем вогнезахисту - Вахітова, Л.М.; Калафат, К.В.; Дріжд, В.Л.; Таран, Н.А. (Наука та інновації, 2015)
Розглянуто сучасні підходи до створення вогнезахисних покриттів шляхом модифікації інтумесцентних систем наноматеріалами з вивченням механізму хімічних перетворень в умовах впливу високих температур. Проведено систематичне дослідження взаємодій компонентів інтумесцентної суміші поліфосфатного типу, знайдено чіткі кореляції між напрямками хімічних процесів та вогнезахисними властивостями інтумесцентного покриття. Запропоновано дієві способи одночасного підвищення вогнезахисної ефективності та експлуатаційних характеристик інтумесцентних покриттів у частині терміну служби, стійкості до впливу факторів навколишнього середовища та біоуражень. Результати фундаментальних досліджень дозволили розробити нові рецептури вогнезахисних сумішей, властивості яких були підтверджені випробуваннями згідно з діючими стандартизованими методиками, та впровадити їх у виробництво. Рассмотрены современные подходы к созданию огнезащитных покрытий путем модификации интумесцентных систем наноматериалами с изучением механизма химических превращений в условиях воздействия высоких температур. Проведено систематическое исследование взаимодействий компонентов интумесцентной смеси полифосфатного типа, найдены четкие корреляции между направлениями химических процессов и огнезащитными свойствами интумесцентного покрытия. Предложены действенные способы одновременного повышения огнезащитной эффективности и эксплуатационных характеристик интумесцентных покрытий в части срока службы, устойчивости к воздействию факторов окружающей среды и биопоражения. Результаты фундаментальных исследований позволили разработать новые рецептуры огнезащитных составов, свойства которых были подтверждены испытаниями в соответствии с действующими стандартизированными методиками, и внедрить их в производство. The modern approaches to the creation of fire protective coatings by modifying intumescent systems by nanomaterials with study of the chemical reaction mechanisms under the high temperatures influence were considered. A systematic study of the interactions of components of polyphosphate type intumescent blend were carried out, a well-defined correlations between the directions of chemical processes and fire retardant properties of intumescent coatings were found. Efficient ways to simultaneous increase of fireprotective efficiency and performance characteristics of intumescent coatings (operatin life, resistance to environmental factors and bioсontamination) were proposed. The results of fundamental research allowed to develop new formulations of flame retardant compositions, whose properties have been confirmed by tests in accordance with existing standardized methods, these results were introduced into production.