Інноваційні розробки вуглехімічної науки в Інституті фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України - Шендрік, Т.Г. (Наука та інновації, 2015)
Наведено короткий історичний нарис і розробки відділу хімії вугілля Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Л.М. Литвиненка НАН України, пов’язані з проблемами експлуатації вугільних шахт, пошуком рішень щодо запобігання самозапаленню вугільних пластів, пилопридушенню у гірських виробках, встановленню структурно-хімічних особливостей вугілля різного генезису і стадій метаморфізму для розробки нових способів їх модифікації і раціонального використання. Запропоновано способи отримання дешевих сорбентів з української сировини (у т.ч. вуглецевмісних відходів). Окреслено проблеми сучасної вуглехімічної науки в Україні. Представлен краткий исторический очерк и разработки отдела химии угля Института физико-органической химии и углехимии им. Л.М. Литвиненка НАН Украины, связанные с проблемами эксплуатации угольных шахт, поиском решений по предупреждению самовозгорания угольных пластов, пылеподавления в горных выработках, установления структурно-химических особенностей углей разного генезиса и стадий метаморфизма для разработки новых способов их модификации и рационального использования. Предложены способы получения дешевых сорбентов из украинского сырья (в т.ч. углеродсодержащих отходов). Очерчены проблемы современной углехимической науки в Украине. The article presents short historical review and innovation developments of Coal Chemistry Department of L.M. Litvinenko Institute, NAS of Ukraine connected with coal mine exploitation problems, search for decisions toward prevention of spontaneous combustion, dust control in mines, establishing structural chemical features of coal with different genesis and stages of metamorphism with the aim to develop new methods of their modification and rational use. The methods of obtaining inexpensive sorbents from Ukrainian raw materials (including carbon containing waste) are proposed. The problems of modern coal chemistry science in IPOCC of NAS of Ukraine are outlined.