Об устойчивости композитных цилиндрических оболочек, взаимодействующих с протекающей жидкостью при различных условиях закрепления - Ковальчук, П.С.; Крук, Л.А.; Пелых, В.А. (Прикладная механика, 2014)
Отримано розв’язок задачі про стійкість заповненого рухомою рідиною трубопроводу, модельованого композитною (ортотропна модель) циліндричною оболонкою скінченної довжини при різних умовах закріплення на торцях. Крім гідродинамічного тиску, оболонка перебуває під дією всестороннього зовнішнього статичного навантаження. Досліджено вплив крайових умов при зовнішньому навантаженні на якісно різні види втрати стійкості − «квазістатичний» (типу «дивергенція») та динамічний (типу «флатер»), що реалізуються при певних («критичних») швидкостях руху рідини. A problem is considered on stability of the filled by moving fluid pipeline, which is modeled by the composite orthotropic cylindrical shell of finite length under different conditions of fastening at ends. Besides the hydrodynamic pressure, the omni-directional eternal static load acts on the shell. An effect of boundary conditions under the external loading on the qualitatively different types of stability loss – “quasi-static” (divergence type) and dynamic (flutter type) – that are realized under some “critical” velocities of fluid motion is studied.