Впровадження новітньої технології хімічної та фітомеліорації кислих і засолених грунтів - Заіменко, Н.В.; Дідик, Н.П.; Елланська, Н.Е.; Іваницька, Б.О.; Павлюченко, Н.А.; Рахметов, Д.Б.; Харитонова, І.П. (Наука та інновації, 2016)
Запропоновано методи впровадження новітньої технології меліорації кислих і засолених ґрунтів, яка базується на комплексному використанні кремнієвмісних сумішей за сумісного вирощування злакових, бобових і хрестоцвітих видів рослин. Розроблено технологічний регламент для застосування хімічних і фітомеліорантів у різних ґрунтово- кліматичних зонах України. Визначено кремнієвмісні суміші з високим меліоративним потенціалом та оптимальні дози їх застосування. Проведено комплексне вивчення хімічних і фітомеліорантів та визначено їх роль у стимуляції розвитку агрономічно-корисної мікробіоти. Покращено агрофізичні, агрохімічні, біологічні показники ґрунту та зменшено токсичність і ґрунтовтому на фоні внесення кремнієвмісних сумішей. Вдосконалено структуру сівозмін. Предложены методы внедрения новейшей технологии мелиорации кислых и засоленных почв, основанной на комплексном использовании кремнийсодержащих смесей при совместном выращивании злаковых, бобовых и крестоцветных видов растений. Разработан технологический регламент для применения химических и фитомелиорантов в различных почвенно-климатических зонах Украины. Определены кремнийсодержащие смеси с высоким мелиоративным потенциалом и оптимальные дозы их применения. Проведено комплексное изучение химических и фитомелиорантов, определены их роль в стимуляции развития агрономически полезной микробиоты. Улучшены агрофизические, агрохимические, биологические показатели почвы и снижены токсичность и почвоутомление на фоне внесения кремнийсодержащих смесей. Усовершенствована структура севооборотов. The newest technology of reclamation of acid and saline soils, based on the integrated use of silicon compounds with cultivation of cereals, legumes and cruciferous plant species was implemented. The technological regulations for the use of chemical and phytomeliorants in different soil-climatic zones of Ukraine were worked out. The silicone-containing mixtures with a high meliorative potential and the optimal dosages for their application were determined. A comprehensive study of the chemical and phytomeliorants was conducted; their role in stimulation of the development of agriculturally useful microbiota, reducing soil sickness, increasing of the plant adaptive potential to abiotic stress factors was defined. Application of silicon-containing mixtures improved agrophysical, agrochemical, biological characteristics of soil, reduced its toxicity and soil sickness. The structure of crop rotation was improved.