Напряжения в сферической оболочке, нагруженной через жесткие включения - Шевченко, В.П.; Закора, С.В. (Прикладная механика, 2015)
Розв’язанo задачy про напружений стан пологої ізотропної сферичної оболонки з круговими абсолютно жорсткими включеннями, навантаженими силою або моментом. Чисельно досліджено випадок двох жорстких включень різних радіусів. Виявлено значне збільшення напружень в оболонці при зменшенні радіуса включення і перемички між двома жорсткими включеннями. A problem is solved on the stress state of shallow isotropic spherical shell with the circular rigid inclusions loaded by a force or a moment. The case of two inclusions of unequal radii is studied numerically. An essential increasing of stresses in the shell is detected when the inclusion radius and the bridge between two inclusions are decreased.