Влияние граничных условий на собственные частоты и формы колебаний пьезоэлектрических пластин с диаметральными разрезами электродов - Левченко, В.В. (Прикладная механика, 2015)
Отримано загальний розв’язок задачі про неосесиметричні електромеханічні коливання п’єзокерамічної кільцевої пластини. Для пластин з радіальними розрізами електродного покриття при граничних умовах (жорстке закріплення – вільний край, вільний край – жорстке закріплення, вільний край – вільний край) чисельно визначено і проаналізовано вплив граничних умов на спектри власних частот коливань для перших гармонік по окружній координаті. A general solution is obtained for the problem on non-axisymmetric electromechanical vibrations of piezoceramic ring plate. For the plates with radial cuts of electrode covering, an effect of boundary conditions on spectra of the natural frequencies of vibrations (for the first harmonics by the circumferential coordinate) are determined and analyzed for the boundary conditions «rigid clamping – free edge», «free edge – rigid clamping», «free edge – free edge».