Вплив умов синтезу на фотолюмінесцентні властивості наночастинок CdS у колоїдних розчинах - Капуш, О.А.; Тріщук, Л.І.; Мазарчук, І.О.; Томашик, В.М.; Томашик, З.Ф.; Морозовська, В.Й.; Курик, А.О. (Оптоэлектроника и полупроводниковая техника, 2013)
Досліджено фізико-хімічні властивості низькорозмірних структур на основі CdS, отриманих методом колоїдного синтезу, та вплив умов синтезу на процеси формування наночастинок CdS у водних розчинах. Показано, що на процес коло їдного синтезу наночастинок CdS суттєво впливає дисперсійне середовище та тривал ість синтезу. Експериментально досліджено спектри фотолюмінесценції колоїдних розчинів НЧ CdS безпосередньо після завершення синтезу та після проведення постсинтетично ї обробки. Показано, що унаслідок постсинтетичної обробки можна отримати колоїдні розчини НЧ CdS, які характеризуються меншим розкидом за розмірами та більшою інтенсивністю фотолюмінесценції. The physicochemical properties of nanosized systems based on CdS, obtaining by colloidal synthesis, have been investigated. Influence of conditions for synthesis on the processes of CdS nanoparticles formation in aqueous solutions has been also determined. It was shown that solvent nature and duration of synthesis significantly influence the colloidal synthesis of CdS nanoparticles. The spectra of photoluminescence of colloidal solutions of CdS NPs have been experimentally investigated directly after their synthesis and after realization of post-synthetic treatment. It is shown that post-synthetic treatment allows getting colloidal solutions of CdS NPs, that is characterized by less size variation and greater intensity.