Гібридні наноструктури з квантовими точками А₂В₆ і металевими наночастинками (огляд) - Крюченко, Ю.В.; Корбутяк, Д.В. (Оптоэлектроника и полупроводниковая техника, 2016)
Проаналізовано сучасний стан створення різноманітних гібридних напівпровідниково-металевих наноструктур і дослідження їх люмінесцентних властивостей. Такі структури демонструють незвичайні оптичні характеристики внаслідок можливості одночасного існування локалізованих поверхневих плазмонів у металевих наночастинках і екситонів у напівпровідникових квантових точках та їх резонансної взаємодії. Описано сучасний стан досліджень характеристик мерехтіння окремих квантових точок і квантових точок в околі металевих наночастинок. The current state of development of various hybrid semiconductor-metal nanostructures and studying their luminescent properties have been analyzed. These structures exhibit extraordinary optical characteristics caused by simultaneous existence of localized surface plasmons in metallic nanoparticles and excitons in semiconductor quantum dots and their resonant interaction. The current state of investigating the blinking of single quantum dots and quantum dots in the vicinity of metal nanoparticles has been also reviewed.