Дослідження структурних властивостей халькогенідних стекол As₂S₃, легованих сріблом - Ревуцька, Л.О.; Паюк, О.П.; Стронський, О.В.; Гудименко, О.Й.; Губанова, А.О.; Криськов, Ц.А. (Оптоэлектроника и полупроводниковая техника, 2016)
Наведено результати дослідження впливу срібла на структурні властивості халькогенідних стекол As₂S₃. Дослiдження структури проведено за допомогою методiв дифракцiї рентгенiвських променiв та спектроскопiї комбiнацiйного розсiювання. Було отримано та проаналізовано функцiю радiального розподiлу атомної густини і спектри комбінаційного розсіювання. З функцiй радiального розподiлу можна зробити висновок про певне збільшення радіуса першої координаційної сфери після введення срібла у скло As₂S₃. Спектри КР показують, що основний ефект, що спостерігається при введенні срібла в As₂S₃, є зміна відносної концентрації основних і нестехіометричних одиниць, характерних для структури As₂S₃ стекол. Investigation results on the effect of silver doping on the structural properties of chalcogenide glasses As₂S₃ have been presented. The study of the structure has been performed using the method of X-ray diffraction and Raman spectroscopy. The functions of radial distribution of atomic density and Raman spectra have been obtained and analyzed. Using radial distribution functions, one can conclude about certain increase of the first coordination sphere radius after introduction of silver into As₂S₃. Raman spectra show that the main effect observed after introduction of silver into As₂S₃ glass matrix is the change of the relative concentration of the main and non-stoichiometric structural units typical for As₂S₃ glasses.