Теплофизические свойства манганитов (Nd, Sm, Eu)₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ - Алиев, А.М.; Батдалов, А.Б.; Гамзатов, А.Г. (Физика низких температур, 2010)
Измерены теплоемкость, температуропроводность и теплопроводность керамических образцов Nd₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃, Sm₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ и Eu₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ в области 20–350 К. Обнаружены и интерпретированы аномалии, связанные с магнитными фазовыми переходами. Прослежена температурная зависимость длины свободного пробега. Установлена зависимость измеренных коэффициентов от степени катионного беспорядка, возникающего благодаря разнице ионных радиусов A-катионов. Обміряно теплоємність, температуропровідність та теплопровідність керамічних зразків Nd₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃, Sm₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ і Eu₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ в області 20–350 К. Виявлено та інтерпретовано аномалії, які пов'язані з магнітними фазовими переходами. Простежено температурну залежність довжини вільного пробігу фононів. Установлено залежність коефіцієнтів, які обміряні, від ступеня катіонного безладдя, що виникає завдяки різниці іонних радіусів A-катіонів. Specific heat, thermal diffusivity and thermal conductivity of Nd₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃, Sm₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ and Eu₀,₅₅Sr₀,₄₅MnO₃ ceramics are measured in the 20–350 K temperature interval. Anomalies due to magnetic phase transitions are revealed and interpreted. The temperature dependence of mean free path of phonons are studied. The measured parameters are found to depend on cation disorder originated from the difference in the radii of A-cations.