Датчик для регистрации шумов дыхания на основе использования микрофона - Гончарова, И.Ю. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2000)
Построены физическая и математическая модели датчиков для регистрации шумов дыхания с использованием электретных микрофонов. В строгой постановке решены соответствующие граничные задачи с учетом и без учета компенсирующей трубки. Исследовано влияние размеров воздушной камеры и компенсирующей трубки на эффективность датчиков такого типа. При расчетах учтены потери, возникающие в узкой компенсирующей трубке за счет вязкого трения. Обозначены пути оптимизации геометрических параметров подобных устройств. Побудовані фізична та математична моделі сенсорів для реєстрації шумів дихання з використанням електретних мікрофонів. В строгій постановці розв'язані відповідні граничні задачі з урахуванням та без урахування компенсуючої трубки. Досліджений вплив розмірів повітряної камери та компенсуючої трубки на ефективність сенсорів такого типу. При розрахунках враховані втрати, що виникають у компенсуючий трубці за рахунок в'язкого тертя. Окреслені шляхи оптимізації геометричних параметрів подібних пристроїв. Physical and mathematical models for probes for breath sounds registration with use of electret microphones are developed. Corresponding boundary problems with and without the compensating tube are solved in the exact statement. An influence of dimensions of air chamber and compensating tube on the efficiency of such probes is investigated. When solving the problems the losses caused by viscous friction in narrow compensating tube were taken in account. Ways for optimization of geometrical parameters of such systems are outlined.