Про деякі перспективні напрями розвитку демографічних досліджень в Інституті демографії та соціальних досліджень НАН України - Курило, І.О.; Левчук, Н.М. (Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, 2007)
У 2003–2006 рр. колектив інституту успішно виконав комплексну програму фундаментальних досліджень «Демографія та проблеми людського розвитку», в рамках якої здійснено розробку семи проектів за такими актуальними науково-практичними проблемами, як формування методології соціально-демографічного прогнозування та оцінка демографічних перспектив України; аналіз і прогнозування людського розвитку регіонів країни; побудова системи показників соціально-демографічного розвитку регіонів різного рівня; формування соціально-демографічної політики в Україні; створення часового і просторового моніторингу демографічної ситуації; дослідження міграцій населення та їх впливу на соціально-демографічний розвиток; оцінка рівня життя різних соціально-демографічних груп населення.