Критическое поведение теплоемкости манганитов La₁-xAgxMnO₃ (х = 0,1; 0,15; 0,2) в окрестности точки Кюри - Гамзатов, А.Г.; Хизриев, К.Ш.; Батдалов, А.Б.; Абдулвагидов, Ш.Б.; Алиев, А.М.; Мельников, О.В.; Горбенко, О.Ю. (Физика низких температур, 2009)
Исследовано критическое поведение теплоемкости манганитов La₁-xAgxMnO₃ (х = 0,1; 0,15; 0,2) вблизи температуры Кюри. Установлены закономерности изменения универсальных критических параметров вблизи точки фазового перехода. Все исследованные образцы соответствуют ферромагнитному гейзенберговскому 3D-классу универсальности критического поведения с критическими показателями: a = - 0,115, - 0,106 и - 0,106 для La₀,₉Ag₀,₁MnO₃, La₀,₈₅Ag₀,₁₅MnO₃ и La₀,₈Ag₀,₂MnO₃ соответственно. Показано, что класс универсальности критического поведения теплоемкости манганитов La₁-xAgxMnO₃ не зависит от концентрации серебра. Досліджено критичне поводження теплоємності манганітів La₁-xAgxMnO₃ (х = 0,1; 0,15; 0,2) поблизу температури Кюрі. Установлено закономірності зміни універсальних критичних параметрів поблизу точки фазового переходу. Всі зразки, які досліджено, відповідають феромагнітному гейзенбергівському 3D-класу універсальності критичного поводження із критичними показниками: a=-0,115, - 0,106 и - 0,106 для La₀,₉Ag₀,₁MnO₃, La₀,₈₅Ag₀,₁₅MnO₃ и La₀,₈Ag₀,₂MnO₃ відповідно. Показано, що клас універсальності критичного поводження теплоємності манганітів La₁-xAgxMnO₃ не залежить від концентрації срібла. The critical behavior of specific heat of manganites La₁-xAgxMnO₃ (х = 0,1; 0,15; 0,2) around the Curie point has been researched. The regularities of changes of the common critical parameters near the point of phase transition have been found. All the specimens studied correspond to the ferromagnetic Heisenberg 3D universality class of critical behavior with critical points a = - 0,115, - 0,106 and - 0,106 for La₀,₉Ag₀,₁MnO₃, La₀,₈₅Ag₀,₁₅MnO₃ and La₀,₈Ag₀,₂MnO₃, respectively. It is shown that the class of universality of critical behavior of specific heat of manganites La₁-xAgxMnO₃ is independent of silver concentration.