Розробка ін’єкційних технологій та створення комплексу пересувного устаткування для діагностики та відновлення працездатності бетонних і залізобетонних конструкцій і споруд, що експлуатуються в умовах корозійно-механічного руйнування - Маруха, В.І.; Середницький, Я.А.; Гнип, І.П.; Силованюк, В.П. (Національна Академія наук України, 2007)
З позицій механіки руйнування матеріалів визначено основні корозійно-механічні чинники,
що зумовлюють утворення тріщин та інших пошкоджень в процесі експлуатації конструкцій і споруд
з бетону, залізобетону та інших будівельних матеріалів. Розроблено теоретичну модель руйнування
системи "жорстка матриця–еластичне включення" та досліджено фізико-механічні параметри поліуретанових еластомерів і систем "бетон–поліуретан–бетон". Наведено перелік об'єктів, що підлягають
ін'єкційному відновленню з застосуванням в'язкотекучих поліуретанових композицій. Створено та
укомплектовано пересувний діагностично відновлювальний комплекс на шасі автомобіля-фургона.
Відпрацьовано та освоєно в промислових масштабах технологічні процеси ін'єкційного зміцнення та
відновлення працездатності конструкцій і споруд з бетону і залізобетону. С позиций механики разрушения определены основные коррозионно-механические факторы, обуславливающие образование трещин и других повреждений в процессе эксплуатации конструкций и сооружений из бетона, железобетона и других строительных материалов. Разработана теоретическая модель разрушения системы "жесткая матрица–эластическое включение" и исследованы
физико-механические параметры полиуретановых эластомеров и систем "бетон–полиуретан–бетон".
Приведен перечень объектов, подлежащих инъекционному восстановлению с применением текучих
полиуретановых композиций. Создан и укомплектован передвижной диагностико-восстановительный комплекс на шасси автомобиля-фургона. Отработаны и освоены в промышленных масштабах
технологические процессы инъекционного усиления и восстановления работоспособности конструкций и сооружений из бетона и железобетона. Major corrosive-mechanical factories that cause cracks and other damages initiation of constructions and buildings from concrete, reinforced concrete and other building materials in operation are considered from the viewpoint of fracture mechanics. The theoretical fracture model of the system "a rigid matrix
– an elastic inclusion" has been developed and physico mechanical parameters of polyurethane elastomers
and systems "concrete- polyurethane-concrete" have been investigated. Objects that have to undergo injection restoration with yielding polyurethane compositions are listed. The mobile diagnostic-restoration complex on the van chassis has been created and equipped. Technological processes of injection strengthening
and restoration of concrete and reinforced concrete constructions performance have been perfected and
used commercially.