ЭПР в молекулярном магнетике {Cu₆[(MeSiO₂)₆]₂}·6DMF - Кобец, М.И.; Дергачев, К.Г.; Хацько, Е.Н.; Пащенко, В.А.; Савина, Ю.А. (Физика низких температур, 2010)
Проведены резонансные исследования монокристаллов молекулярного магнетика ЭПР в молекулярном магнетике {Cu₆[(MeSiO₂)₆]₂}·6DMF в широком диапазоне частот 18–142 ГГц и магнитных полей 0–7,5 Тл при гелиевой температуре. Обнаружено два неэквивалентных магнитных центра нанокластеров меди с углом разворота локальных осей (50±2)°. Основное состояние каждого из магнитных центров (магнитных молекул, содержащих кольцо из шести ферромагнитно взаимодействующих ионов Cu²⁺(S=1/2)) может быть представлено как система энергетических уровней эффективной частицы со спином S=3 (ĝ=(2,28; 2,28; 2,083)), расщепленных аксиальным полем DS²₂ (D/h=9,76 ГГц). Проведено резонансне дослідження монокристалів молекулярного магнетику {Cu₆[(MeSiO₂)₆]₂}·6DMF у широкому діапазоні частот 18–142 ГГц та магнітних полів 0–7.5 Тл при гелієвій температурі. Виявлено два нееквівалентних магнітних центра нанокластерів міді з кутом розвороту локальних осей (50±2)°. Основний стан кожного з магнітних центрів (магнітних молекул, що містять в собі кільце з шістьох феромагнітно взаємодіючих іонів Cu²⁺(S=1/2)) може бути представлений як система енергетичних рівнів ефективної частинки зі спіном S=3 (ĝ=(2,28; 2,28; 2,083)), які розщеплені аксіальним полем DS²₂ (D/h=9,76 ГГц). The resonance investigations of molecular magnet {Cu₆[(MeSiO₂)₆]₂}·6DMF single crystal have been carried out in a wide frequency range 18–142 GHz and magnetic field up to 7.5 T at helium temperature. It is found that there are two nonequivalent magnetic centers in a crystal with a (50±2)º angle between the local axes. The ground state of the two magnetic centers (magnetic molecules containing a ring of six Cu²⁺(S=1/2)) ions with ferromagnetic interactions) can be represented as a system of energy levels for an effective particle with S=3 (ĝ=(2.28, 2.28, 2.083)) and the splitting by the axial field DS²₂ (D/h=9.76 GHz).