Новый механизм образования вакансионных пор - Девятко, Ю.Н.; Каган, М.Ю.; Хомяков, О.В. (Физика низких температур, 2010)
Предложен новый механизм образования вакансионных пор в облучаемом металле как результат последовательного развития двух типов неустойчивости в системе взаимодействующих точечных дефектов, рожденных нейтронным облучением. Первая стадия процесса образования поры связана с зарождением локальных скоплений вакансий, обладающих повышенной относительно окружения концентрацией дефектов, вторая — с неустойчивостью решетки внутри подобных скоплений. Запропоновано новий механізм утворення вакансійних пор у металі, що опромінюється, як результат послідовного розвитку двох типів нестійкості в системі взаємодіючих точкових дефектів, які породжені нейтронним опроміненням. Перша стадія процесу утворення пори пов'язана із зародженням локальних скупчень вакансій, що мають підвищену, щодо оточення, концентрацію дефектів, друга — з нестійкістю ґрат усередині подібних скупчень. The new mechanism of vacancy voids formation an irradiated metal is proposed. This formation results from a consecutive development of two types of instability in the system of interacting point defects created by neutron irradiation. The first stage of the formation process is associated with the nucleation of local vacancy clusters possessing a high concentration of defects as compared to the environment. And the second stage — with the lattice instability in similar clusters.