Квантование диамагнитного тока в сверхпроводящем кольце с точечным контактом Джозефсона - Бондаренко, С.И.; Коверя, В.П.; Кревсун, А.В.; Левченко, Н.М. (Физика низких температур, 2012)
Экспериментально установлено, что критическое значение диамагнитного тока, возбуждаемого внешним магнитным полем в сверхпроводящем кольце (с индуктивностью ∼ 10⁻⁶ Гн) с прижимным точечным
контактом ниобий–ниобий, обладающим свойствами контакта Джозефсона, является строго периодической функцией величины поля, несмотря на сложную микроструктуру прижимного контакта. Причины
возникновения периодической зависимости обсуждаются на основе модели интерференции диамагнитного тока и квантованных значений циркулирующего тока в микроинтерферометре, образуемом прижимным контактом. Експериментально встановлено, що критичне значення діамагнітного струму, який збуджувано зовнішнім магнітним полем у надпровідному кільці (з індуктивністю ∼ 10⁻⁶ Гн) з притискним точковим контактом ніобій–ніобій, що має властивості контакту Джозефсона, є строго періодичною функцією величини поля, не дивлячись на складну мікроструктуру притискного контакту. Причини виникнення періодичної залежності обговорюються на основі моделі інтерференції діамагнітного струму і квантованих
значень циркулюючого струму в мікроінтерферометрі, що утворюється притискним контактом. It is experimentally established, that the critical value
of diamagnetic current excited by an external magnetic
field in a superconducting ring (inductance ∼ 10⁻⁶ H)
with a Nb–Nb clamping point contact, possessing the
Josephson contact properties, is a strictly periodic function
of field, despite the complex microstructure of the
clamping contact. The reasons of the periodic dependence
are discussed on the basis of the model of interference
of diamagnetic current and quantum values of circulating
current in the microinterferometer, formed by
the clamping contact.