Реалізація підходу до ідентифікації знаків дактильної абетки для української жестової мови - Бармак, О.В.; Касьянюк, В.С.; Крак, Ю.В. (Штучний інтелект, 2015)
Розглядається створення інформаційної технології ідентифікації знаків дактильної абетки для української жестової мови. Інформаційна технологія базується на результатах аналізу інформативності ознак, запропонованих для розпізнавання. Технологія розпізнавання враховує вимоги відтворення жестового мовлення людьми з різними розмірами рук та на різних фокусних відстанях. Рассматривается создание информационной технологии идентификации знаков дактильной азбуки для украинского жестового языка. Информационная технология базируется на результатах анализа информативности признаков, предложенных для распознавания. Технология распознавания учитывает требования воспроизведения жестовой речи людьми с различными размерами рук и на разных фокусных расстояниях.. Information technology creation for dactyl alphabet identification of Ukrainian sign language is investigated. Information technology is based on an analysis of informative features proposed for recognition. Recognition technology included the requirements of sign demonstration of people with different sizes hands and at different focal lengths.