Алгоритм опису яружних цільових функцій - Трофимчук, О.М.; Кряжич, О.О. (Штучний інтелект, 2015)
Представлений алгоритм опису яружних цільових функцій, який пропонується використовувати для детальної візуалізації розповсюдження зон ураження сильнодіючих отруйних речовин у разі виникнення техногенної аварії. Така візуалізація є необхідною і можливою при застосуванні геоінформаційних технологій для оперативного реагування на подію. Розглянуті можливості апроксимації складних функцій за методом Дж. Зойтендейка. При побудові алгоритму застосований метод можливих напрямків до вирішення задач чебишевського наближення з додатковими обмеженнями. The algorithm descriptions gully objective functions. This algorithm can be used for detailed visualization of the distribution of zones of defeat of highly toxic substances in the event of industrial disaster. This rendering is required when using geoinformation technologies for rapid response to an event. Considered the possibility of approximation of complex functions by the method’s G. Zoutendijk. When creating the algorithm used method possible directions in problem solving Chebyshev’s approximation restrictions. Представлен алгоритм описания овражных целевых функций, который предлагается использовать для детальной визуализации распространения зон поражения сильнодействующих отравляющих веществ в случае возникновения техногенной аварии. Такая визуализация необходима и возможна при использовании геоинформационных технологий для оперативного реагирования на событие. Рассмотрены возможности аппроксимации сложных функций по методу Дж. Зойтендейка. При создании алгоритма использован метод возможных направлений в решении задач чебышевского приближения с дополнительными ограничениями.