Моделювання оптимального впливу параметрів інтелектуальної системи "дьоготь-полістирол" - Повзун, О.І.; Вірич, С.О.; Кононихін, С.В.; Горячева, Т.В. (Штучний інтелект, 2015)
У статті проведено математичне й комп’ютерне дослідження і оптимізацію інтелектуальної системи «дьоготь – полістирол». Розраховано й побудовано тривимірні діаграми параметрів оптимізації системи – фактори варіювання. За допомогою методів математичного планування експерименту визначені оптимальні концентрації полістиролу в дьогті відповідно до його в’язкості та термін приготування дьогтеполістирольного в'яжучого. В статье проведено математическое и компьютерное исследование и оптимизацию интеллектуальной системы «деготь – полистирол». Рассчитаны и построены трехмерные диаграммы параметр оптимизации – факторы варьирования. С помощью методов математического планирования эксперимента определены оптимальные концентрации полистирола в дегте в соответствии с его вязкостью и время приготовления дегтеполистирольного вяжущего. In article put a mathematical and computer reseach and optimization of the іntellectual system "tar - polystyrol". The calculated and concnructed the three dimensional diagram parameter optimization - factors of variation. The determined optimal concentration of polystyrol in the tar depending on the viscosity and cooking time of the tarpolystyrol binder using the methods of mathematical planning of experiment.