Демократичні перетворення в країні. Діалектичні і соціально-психологічні аспекти - Циба, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2003)
У статті йдеться про механізми переходу суспільства від тоталітарного до демократичного режиму та про соціально-психологічні явища, які супроводжують цю трансформацію. Знання таких механізмів дозволяє якщо не уникати кризових явищ, то хоча б істотно їх послаблювати.