Особливості інтелектуального керування в біотехнічних системах - Горго, Ю.П. (Штучний інтелект, 2015)
У статті розглянуто особливості впливу різних чинників середовища на діяльність біотехнічних систем з клерувальною ланкою у вигляді «людини, яка приймає рішення». Такий підхід дозволяє виробити алгоритми інтелектуального керування в біотехнічних системах. Наведена класифікація клерувальних впливів на функціональні робочі стани «людини-оператора», що дозволяє автоматизувати процес керування на робочому місці. В статье рассматриваются особенности влияния различных факторов среды на деятельность биотехнических систем с управляющим звеном в виде «человека, принимающего решение». Такой подход позволяет выработать алгоритмы интеллектуального управления в биотехнических системах. Приведена классификация управляющих воздействий на функциональные рабочие состояния «человека-оператора», что позволяет автоматизировать процесс управления на рабочем месте. In the article the features of influencing of different factors of environment on activity of the biotechnical systems with a handling link as a “man for acceptance of decision” are considered. Such approach allows producing the algorithms of intellectual management in the biotechnical systems. Classification of handling influences on the functional working states of “man-operator” is resulted, that allows to automotive the process of management on a workplace.