Імператив концепції національної безпеки у ХХІ столітті - Бех, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2003)
На порозі третього тисячоліття Україна розпочала якісно новий етап свого розвитку. Він непростий. Крім суто внутрішніх причин, цей період ускладнюється ще й тим, що світова спільнота здійснює інтенсивний перехід до створення планетарної форми співжиття – так званого планетарного соціального організму. В цих умовах молода українська держава, зміцнюючи свою самостійність, повинна враховувати й тенденції планетарного масштабу, що грунтуються на принципово новій – духовно-інформаційній основі. Отже, концепція розвитку країни у ХХІ столітті повинна гарантувати українському народові національну безпеку від негараздів як внутрішнього, так і зовнішнього походження.