Україна і виклики постіндустріальної доби - Толстоухов, А. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2003)
Нині ми переживаємо ситуацію, коли відому формулу можна перефразувати так: «Дотепер філософи намагалися змінити світ, а справа полягає в тому, щоб його пояснити». Потреба збагнути те, що відбувається і відбуватиметься далі зі світом, стає дедалі нагальнішою. І суть не в тому, щоб звинуватити західну цивілізацію в катастрофічних наслідках її діяльності і дистанціюватися від неї, як це пропонують деякі вчені. Ми живемо на одній планеті і проблеми у нас спільні. І сьогодні проблема виживання турбує всіх. Розв’язок її, на наш погляд, варто шукати в площині зміни соціальних і культурних парадигм.