Геологічна наука в академічних публікаціях - Радченко, А.І.; Діденко, Ю.В. (Наука та інновації, 2016)
На матеріалах щорічних звітів наукових установ підпорядкування Національної академії наук України, щорічних анотованих каталогів книжкових видань і каталогів періодичних видань НАН України проаналізовано наявні наукові публікації з геології за період 2005–2015 рр. Зазначено внесок видавничої продукції установ геологічного спрямування у загальний масив публікацій Академії. Розглянуто розподіл видавничої продукції геологічних установ за типами видань, окремо розглянуто закордонні публікації. Показано участь геологічних установ НАН України в загально-академічних видавничих проектах, що виконувалися в межах державного замовлення НАН України. Описано результати співпраці ВД «Академперіодика» НАН України з установами геологічного профілю іншого відомчого підпорядкування. Проаналізовано сучасний стан академічної наукової періодики в царині геології, основну увагу акцентовано на журналах Відділення наук про Землю НАН України. На материалах ежегодных отчетов научных организаций, входящих в структуру Национальной академии наук Украины, ежегодных аннотированных каталогов книжных изданий и каталогов периодических изданий НАН Украины проанализированы научные публикации по геологии за период 2005—2015 гг. Указан вклад издательской продукции организаций геологического направления в общем массиве публикаций Академии. Рассмотрено распределение издательской продукции геологических организаций по типам изданий, отдельно рассмотрены зарубежные публикации. Охарактеризовано участие геологических организаций НАН Украины в общеакадемических издательских проектах, выполняемых в рамках государственного заказа НАН Украины. Описаны результаты сотрудничества ИД «Академпериодика» НАН Украины с организациями геологического профиля другой ведомственной принадлежности. Проанализировано современное состояние академической научной периодики в сфере геологии, основное внимание уделено журналам Отделения наук о Земле НАН Украины. Using materials of annual reports made by scientific institutions of the NAS of Ukraine, annual annotated book catalogues and catalogues of periodicals of the NAS of Ukraine scientific geological publications issued in 2005—2015 are analyzed. The contribution of publishing products issued by geology-oriented institutions to the general totality of the Academy’s publications is noted. The distribution of publishing products of geology-oriented institutions within the criteriaof publication type and separately foreign publications is considered.The participation of geology-oriented institutions of the NAS of Ukraine in all-academic publishing projects within the framework of the state order of the NAS of Ukraine is presented. The results of collaboration between Publishing House «Akademperiodyka» of the NAS of Ukraine and non- NASU geology-oriented institutions are described. The modern state of academic scientific geology-oriented periodicals is analyzed and the main attention is drawn to the journals of the Earth Sciences Department of the NAS of Ukraine.