Еволюція поглядів на державний суверенітет - Кремень, Т. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2004)
В останні десятиліття, з бурхливим розвитком процесів глобалізації, особливої актуальності набуває проблема визначеннястатусу державного суверенітету і його ролі в сучасних умовах. Вивчення такого явища, як „знецінення” статусу суверенної держави та послаблення централізованих інститутів державної влади, стало навіть окремим напрямком теоретичних досліджень, в рамках якого працює чимало вчених-політологів різних країн.